Alexander-tekniikan opetus
Yksityisopetus


Yksityisoppitunnit
ovat perinteisin muoto opiskella Alexander-tekniikkaa. Oppitunnilla opettaja ohjaa oppilasta sekä käsillään että sanallisesti kohti tasapainoisempaa ja vaivattomampaa tapaa olla ja liikkua.

 
Ensimmäisillä oppitunneilla oppilas tutustuu Alexander-tekniikan periaatteisiin yksinkertaisten perustoimintojen, kuten kävelemisen ja istumisen, kautta. Osan yksityistunnista oppilas työskentelee ns. aktiivisessa lepoasennossa, selinmakuulla.

Kokemuksen ja havaintokyvyn karttuessa oppilas oppii ymmärtämään tottumuksiaan: kuinka hän luo jännitystiloja, kuinka hän voi ehkäistä ja vapauttaa niitä.
Alexander-tekniikan avulla on mahdollista muuttaa pitkäaikaisia (kehon ja mielen) tottumuksia, ja sitä kautta parantaa toimintakykyään.


Yhden oppilaan kuvauksen ensimmäisestä oppitunnistaan löydät rullaamalla tätä sivua alas.


Jos kiinnostut yksityisoppitunneista, ehdotan, että otat ensin kaksi oppituntia lähekkäisinä päivinä. Sitten tiedät, millaista tämä työ on, ja miten haluat jatkaa.
 
 
Yhden yksityistunnin hinta on 50 euroa.
Kymmenen yksityistunnin sarjan hinta on 400 euroa.

Jos olet työtön tai opiskelija tai At-opettajaopiskelija, kysy alennusta.


yksarit1.jpg


yksarit22.jpg


yksarit3.jpg


yksarit4.jpg


yksarit5.jpg


yksarit6.jpg


yksarit7.jpg


yksarit88.jpgOppilaan kuvaus ensimmäisestä oppitunnistaan (julkaistu Kauneus & Terveys-lehdessä 15/2008).


Istun tuolille. Matti Harilo kehottaa minua jättämään itseni rauhaan, mutta pitämään katseeni ja havaintokykyni hereillä. Hän ohjaa pääni ja kaulani asentoa kädellään ja kääntelee päätäni. Samalla hän neuvoo ajattelemaan selkärangan päätöskohtaa korvieni välissä pääni keskellä vapaaksi ja päätä vapautumaan eteen ja ylös, selkää pitenemään ja levenemään.

Opettajan käsin ohjaus on tärkeää, koska totutut tavat ovat niin automatisoituneet kehon asento- ja liikemuistiin, että oma koordinaatio narraa. Oma yritys tuottaa lähinnä vääriä liikkeitä. Oppilaan täytyy siis antautua opettajan vietäväksi, jotta aistit oppisivat uusille tavoille. Samalla opettaja ohjaa puheellaan kehoa laajenemaan tietoisen ajattelun kautta, ei konkreettisesti venyttämällä. Ajatus lisää lihasaktiivisuutta ja herättää kehon toimintavalmiiksi jännittämättä sitä liikaa.

– Keho ja aistit herkistyvät näin vähitellen. Alussa tunteja olisikin hyvä olla vähintään pari viikossa, jotta tuntuma ei pääsisi katkeamaan liikaa, Harilo sanoo.

Pää alkaa tuntua vapaalta. Keinun kevyesti edestakaisin istuinluideni päällä, Harilon ohjatessa päätäni johtamaan liikettä. Samalla tavoin pääni johtamana Harilo ohjaa minut ylös ja kävelen pää edelleen opettajan käsissä.

Osa työskentelystä tapahtuu makuulla niin sanotussa aktiivisessa lepoasennossa. Polveni ovat koukussa ja pääni alla kirjapino. Harilo kehottaa ajattelemaan pääni liikkuvan poispäin selkärangasta ja selkärankani venyvän alas. Polvet kasvavat ajatuksissa ylös kattoon ja kantapäät maahan. Harilo korjailee pehmeästi asentoani ja venyttää kevyesti raajojani. Niveleni kiittävät. Selkärankani painuu entistä vapaammin pöytään ja tunnen kasvavani hiukan. Tunnin lopussa oloni on kevyt kuin olisin puoliksi ilmassa. Tunnen olevani auki, hymyilyttää. Varaan uuden ajan.


Tampereen Alexander-tekniikka, Sairaalankatu 5-7 E2, 33100 Tampere, Puh. 045 630 4501